Aanleveren materiaal


Om kwaliteitsdrukwerk te krijgen zijn er diverse eisen waaraan de aangeleverde materialen moeten voldoen. Één van de belangrijkste van deze eisen is de resolutie van foto's. Voor goed drukwerk is minimaal een resolutie van rond de 300 dpi (dots per inch) gewenst. Als u een logo in een word document zet of een plaatje van internet haalt, heeft deze meestal de schermresolutie. Deze waarde ligt op 72 dpi. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld een foto van 8 x 8 cm van het internet op 72 dpi druktechnisch gezien op een grootte van 2 x 2 cm gebruikt kan worden. Ook geeft het scannen van plaatjes uit magazines en boeken meestal niet de verwachte resultaten doordat deze al in raster gedrukt zijn. In beide gevallen kan een plaatje ook nog eens beschadiging hebben. Voor gebruik op websites heeft u minder last van de hoge eisen van foto's. Echter, het dient aanbeveling de foto's groter dan gewenst (72-100 dpi) aan te leveren. Zo houdt u voor ons ruimte om de foto's goed te bewerken. Ook is het gebruik van kleuren en met name de hoeveelheid en soort kleuren heel belangrijk. Full Colour drukwerk kunnen wij inmiddels ook zeer voordelig leveren. Als het gebruik van de kleuren in uw bestaande logo en/of huisstijl van belang zijn als deze uit PMS kleuren (Int. standaard voor drukkleuren) bestaat, is het ook van belang deze waarden te achterhalen.

Om het werk voor ons makkelijker en voor u voordeliger te maken geven wij hieronder de richtlijnen voor het daadwerkelijk aanleveren van materiaal.

Tekst

Teksten geven meestal geen problemen. Teksten kunnen het best aangeleverd worden in word bestanden, in deze bestandsvorm hebben wij de minste tijd nodig de tekst te verwerken. Teksten aangeleverd als platte tekst in een e-mail bericht hebben vaak extra bewerking nodig omdat de e-mail programma's de regels in de teksten automatisch afbreken.

Illustraties / foto's

Illustraties kunnen het best in Illustrator (ai/eps) aangeleverd worden en foto's vanuit Photoshop of een dergelijk programma (tif / eps / psd / jpg, denk aan de resolutie). Schrikt u niet meteen van deze regels, want u heeft wellicht toch meer bruikbaar materiaal dan u denkt, maar dan misschien vanuit andere programma's. Pdf bestanden kunnen ook bruikbaar zijn, mits op de juiste manier aangemaakt. Voor websites kunnen gif-bestanden vaak ook gebruikt worden, mits ze van voldoende kwaliteit zijn. Originele foto's of goede kwaliteit prints kunnen eventueel ook gescand worden. Heeft u al een logo of al eens eerder drukwerk laten verzorgen? Dan staan deze bestanden waarschijnlijk ergens opgeslagen (bij uw 'oude' reclamebureau of drukker) en kunnen deze meestal vrij makkelijk opgezocht en aangeleverd worden. Coral Draw bestanden dienen te worden omgezet naar .ai-bestanden. Het dient ook aanbeveling letters in logo's naar contouren om te zetten voor aanlevering.

Overig

Wij werken op Apple (Mac) computers en voornamelijk met de volgende programma's: (CS5) Adobe Indesign, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe Acrobat en Adobe Golive. Ook zijn we bekend met Quark X-press en Microsoft Office. Versie-verschillen zijn over het algemeen geen probleem voor ons. De meeste overige bestandsvormen zijn vaak ook door ons te openen. Bij twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen en dan zullen wij er alles aan doen om alsnog uw bestanden te kunnen gebruiken.

Dragers

U kunt aanleveren via e-mail (wij kunnen grote e-mail berichten (bijlagen) ontvangen) aan info@diezign.nl of op cd/dvd. Ook hebben wij de mogelijkheid u een inlognaam en paswoord voor onze ftp server te zenden. Hiervoor kunt u een aanvraag indienen via de e-mail naar info@diezign.nl Denkt u bij versturen van cd's of dvd's per post aan eventuele beschadiging?

Klik hier voor de aanleverspecificaties als pdf bestand

 


diensten